L'equipatge

Per anar ben preparats hem de conèixer el programa d'activitats que realitzarem i la comarca on anem. Consulteu el material necessari al llistat que es facilitarà amb la reserva.


Calçat per activitats d’aigua
El calçat més adient per realitzar activitats aquàtiques, nàutiques, de riu i de platja és el queda ben agafat al peu i es pot ajustar com son per exemple les sandàlies cordades (velcro o sivella) els escarpins o les sabatilles de neoprè.

Les xancletes de goma, crocs i altres que no vagin fixats al peu són els menys indicats per portar a les estades perquè son la causa de nombrosos accidents.


Motxilla de suport
Les motxilles de 25 o 30 litres per excursions o sortides en bicicleta han de tenir les cintes de les espatlles amples, s’han de poder regular a l’esquena i ajustar al cos per evitar descompensacions.

No són gens aconsellables les motxilles de cordons perquè provoquen lesions a la pell, ni les motxilles que no es poden regular o ajustar al cos.


Gorra amb visera
Les gorres son imprescindibles a totes les activitats exteriors perquè protegeixen del risc d’insolació. En cas de tenir el cabell llarg, també serveixen per portar-lo recollit i mantenir el clatell ventilat.

Es desaconsella l’ús de samarretes, tovalloles o altres elements de vestir que no hagin estat dissenyats per aquesta funció.


Cremes fotoprotectores
L’ús de cremes fotoprotectores quan es realitzen activitats exteriors i sobre tot a la platja, són necessàries per evitar el risc d’insolació i cremades a la pell. S’ha d’elegir un factor de protecció solar (FPS) adequat al tipus de pell de cada menor.

Actualment existeixen altres alternatives menys agressives com són les samarretes de cotó o les samarretes UV.


Ulleres de sol
Els ulls són la part del cos molt exposada a la llum solar i la intempèrie. En el cas dels menors que estan en període de creixement, aconsellem l’ús d’ulleres de sol per evitar danys irreversibles a la parpella la retina o ferides a la còrnia. Aquestes ulleres han de ser homologades per garantir la protecció contra la radiació ultraviolada.


Productes repel•lents
Són recomanables en qualsevol destí de l’estiu, i són imprescindibles en zones humides com ara: deltes, aiguamolls, pantans, etc. Existeixen esprais, cremes, locions i polseres.

En el cas de la mosca negra els habitants de la zona aconsellen Natural Honey®.


Impermeables
Una peça molt útil en cas de pluja i que sempre s’ha de portar a les activitats per si hi ha canvis sobtats de temps, sobre tot a localitzacions de muntanya. Ha de ser lleuger i plegable. Els tipus softshell són adequats per al vent i la pluja suau, però no per la pluja intensa.


Llanterna frontal
Queda en desús la llanterna de ma o la dinamo. Per realitzar qualsevol activitat de nit o fisicoesportiva (espeleologia, bicicleta, senderisme, etc) es imprescindible portar una llanterna frontal que ens permetrà una major autonomia de moviments i ens alliberà les mans.


Calçat de muntanya
El calçat més adient per realitzar sortides i excursions, son les botes de muntanya que poden ser de canya baixa o alta segons el nivell de dificultat de l’activitat. Ha de ser un calçat que vagi ben ajustat al peu, que la sola tingui un bon gravat i que siguin impermeables. Mai s’han d’estrenar durant les estades.

Si s’opta per utilitzar un calçat convencional, s’ha de comprovar que la sola tingui dibuix (que no sigui llisa) i que estigui en condicions òptimes.

Important: el calçat sempre ha d’anar acompanyat d’un mitjó que superi el coll del calçat per evitar butllofes o rascades.


Cantimplora
La cantimplora és un element molt important quan les activitats són itinerants o es realitzen fora de l’alberg. La hidratació és fonamental durant l’execució de les activitats. S’aconsella que la cantimplora es pugui penjar o be desar dins la motxilla


Samarretes i pantalons curts
La samarreta és una peça de roba interior o esportiva de coll rodó, de màniga curta que cobreix el cos fins la cintura. Per tant, es desaconsellen les samarretes de tirants, les de colls desbocats i els tops.

Es desaconsellen els pantalons extremadament curts per realitzat algunes activitats fisicoesportives.No oblideu de marcar tota l’equipament amb el nom del menor. En cas de pèrdua, serà més fàcil recuperar-ho.

Per realitzar les activitats fisicoesportives programades, l’organització facilita la equipament i el material de protecció i de prevenció necessària per cada situació.

Carrer Calàbria 147. 08015 Barcelona. T. 934 838 341. F. 934 838 362
© Agència Catalana de la Joventut